Η ιδιαίτερη ποιότητα Pelikan

Η ιδιαίτερη ποιότητα Pelikan

Η μύτη

Δεκαετίες εμπειρίας, ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι και ο ύψιστος βαθμός προσοχής και φροντίδας σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, διαβεβαιώνουν ότι κάθε μύτη που παράγεται αποτελεί ένα αριστούργημα. Δέκα διαφορετικά βήματα είναι απαραίτητα προκειμένου να δημιουργηθεί μια λειτουργική μύτη από φύλλα χρυσού. Ανάλογα με το μοντέλο οι μύτες χειροτεχνούνται από χρυσό 14K ή  18K. Επιπρόσθετα, κάποιες επικαλύπτονται με ρόδιο προκειμένου να αποκτήσουν μια ασημένια λάμψη. Ο στολισμός κάθε μύτης είναι χαρακτηριστικός για κάθε μοντέλο. Στην περίπτωση των Limited Editions, ο στολισμός έχει άμεση σχέση με το θέμα.

Η μύτη αποτελεί την καρδιά ενός στυλογράφου Pelikan. Φτιάχνεται από φύλλα χρυσού 14K ή 18K και με επαναλαμβανόμενη επεξεργασία λαμβάνει τη μορφή και το σχήμα της κλασικής εμφάνισης γραφίδας.

Η άκρη της μύτης φτιάχνεται από ιρίδιο, ένα εξευγενισμένο μέταλλο το οποίο ανήκει στην ομάδα της πλατίνας. Συνδέεται στο μπροστινό άκρο της χρυσής μύτης και ακονίζεται κατ’ επανάληψη, δημιουργούνται οι σχισμές της και γυαλίζεται.

Η ποιότητα ελέγχεται συνεχώς. Οι μύτες υποβάλλονται σε πάρα πολλούς μηχανικούς, χειρονακτικούς και οπτικούς ελέγχους σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Οι μύτες περιστρέφονται σε δεξαμενή νερού για 24 ώρες. Εκεί γυαλίζονται από χιλιάδες μικροσκοπικά σωματίδια πορσελάνης. Ένα τελευταίο γυάλισμα γίνεται στις μύτες με μικρές σφαίρες χαλκού.

Έπειτα από περισσότερες από 30 λεπτομερής διαδικασίες, οι χρυσές μύτες είναι έτοιμες προς χρήση. Έχει δημιουργηθεί ένα παραδοσιακής ποιότητας προϊόν που φέρει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μάρκας του.

Σε ένα τελευταίο βήμα, κάθε μύτη ελέγχεται με το χέρι. Όλοι οι στυλογράφοι Pelikan διαθέτουν ένα ένθετο μέσα στο καπάκι το οποίο εξασφαλίζει αεροστεγές κλείσιμο και κατ΄ επέκταση άμεση ροή μελάνης, ακόμη και μετά από μακρά περίοδο στην οποία το όργανο γραφής δεν χρησιμοποιείται. Η άριστη ροή μελάνης εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό στον τροφοδότη μελάνης  ο οποίος ενσωματώνει δεκαετίες εμπειρίας. Βρίσκεται πίσω από κάθε μύτη και λειτουργεί με δυνάμεις τριχοειδών αγγείων για αυτό και η ακριβής απόσταση ανάμεσα σε κάθε έλασμα είναι εξαιρετικής σημασίας. Στην Pelikan θα βρείτε δέκα διαφορετικά μεγέθη μύτης που μπορείτε εύκολα να αλλάξετε όποτε το χρειαστείτε.

 

Ο κορμός

Το 1950, κυκλοφόρησε το μοντέλο 400. Με το μαυροπράσινο ριγέ κορμό του, έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο της φίρμας Pelikan. Τη δεκαετία του ογδόντα, η σειρά βαφτίστηκε Souverän, καθώς έτσι την αποκαλούσαν πλέον  παραδοσιακά με το παρατσούκλι Stresemann, λόγω του ότι ο γενικός γραμματέας της “Weimarer Republik” ήταν διάσημος για τα ριγέ κοστούμια του.

Αυτές οι μαυροπράσινες ρίγες του Stresemann είναι αποτέλεσμα αναρίθμητων κατασκευαστικών βημάτων. Αρχικά ένα μικρό τμήμα ακατέργαστου υλικού  αφαιρείται από ένα φύλλο και έπειτα λαμβάνει τη μορφή σωλήνα.

Τεχνητή ρητίνη ψεκάζεται στο εσωτερικό του σωλήνα, σφραγίζοντας το για να αποτρέψει τη διαρροή μελάνης.

Ένας υψηλής ακρίβειας τόρνος ακονίζει με διαμάντι δίνοντας έπειτα στον κορμό του Stresemann την κλασσική του όψη και τον αφήνει απαλό και ευχάριστο στην αφή.

Οι δακτύλιοι στο καπάκι αποσπώνται από ορειχάλκινο σωλήνα και έπειτα καλύπτονται από χρυσό υψηλής ποιότητας.  Ένα ειδικό μηχάνημα για καλούπι σταθεροποιεί τους δακτυλίους στο καπάκι.

 

Η συναρμολόγηση

Η εφεύρεση του μηχανισμού πλήρωσης με έμβολο κατέστησε εφικτό το γέμισμα  ενός στυλογράφου με καθαρό και εύκολο τρόπο.

Το πλαστικό στον κυκλοφορητή μελάνης θερμαίνεται και τοποθετείται με πίεση στη χαραγμένη και ελεγμένη χρυσή μύτη. Τα δύο ταιριάζουν μεταξύ τους ιδανικά.

Η ολοκληρωμένη μύτη ελέγχεται στο χέρι και ρυθμίζεται έτσι ώστε να παρέχει ικανοποίηση στο χρήστη για μια ζωή. Αυτή η εργασία απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ικανότητες.

Η συναρμολόγηση στο καπάκι είναι το τελευταίο στάδιο της παραγωγής. Το διάσημο κλιπ της Pelikan γλιστρά πάνω στο άκρο του και τέλος τοποθετείται το έμβλημα της Pelikan.

Ένα αριστούργημα παράδοσης και υψηλής κατασκευαστικής ποιότητας έχει δημιουργηθεί. Ένα κομμάτι που δημιουργήθηκε με ακρίβεια και θα δώσει απόλαυση στη γραφή για σειρά ετών: κλασσικό, γοητευτικό και άριστο.