1982-σήμερα – Η αναγέννησης του στυλογράφου

1982-σήμερα – Η αναγέννησης του στυλογράφου

Η αναγέννηση του στυλογράφου.

Στη δεκαετία του 1980 οι στυλογράφοι έζησαν την εμπειρία της αναγέννησης. Όχι απαραίτητα στην καθημερινή χρήση αλλά παρόλα αυτά στη χρήση για προσωπική αλληλογραφία και για υπογραφές ως σύμβολο κύρους. Αυτού του είδους η αλλαγή αντικατοπτρίστηκε σε ιδιαίτερα μοντέλα. Οι στυλογράφοι έγιναν πιο περίτεχνοι στον εξοπλισμό τους και λανσαρίστηκαν ειδικές προϊοντικές σειρές. Ως συνέπεια, τα είδη καθημερινής χρήσης έγιναν αντικείμενα συλλογής.

Το 1979,με το "Signum", κυκλοφόρησε και πάλι ένας στυλογράφος ειδικά φτιαγμένος για ενήλικες. Εν τούτοις όταν το 1982 κυκλοφόρησε το "Souverän M 400", το οποίο ήταν η αναγέννηση του στυλογράφου 400, η Pelikan κατάφερε να ανταποκριθεί στην προηγούμενη της επιτυχία. Εξωτερικά οι δύο στυλογράφοι ήταν πανομοιότυποι. Μόνο το σύστημα τροφοδοσίας και ο μηχανισμός είχαν ελάχιστες αλλαγές.

Λαμβάνοντας υπόψη το μοντέρνο γούστο, η Pelikan παρουσίασε κατά διαστήματα σειρές οργάνων γραφής με μοντέρνο σχεδιασμό και μηχανισμό πλήρωσης δοχείου, εκτός απ το κλασσικό Souverän με το μηχανισμό πλήρωσης με έμβολο.

Έτσι, το "Signum" ακολουθήθηκε από τα μοντέλα "New Classics" το 1992. Το 1997 παρουσιάστηκε το "Celebry" το οποίο ακολουθήθηκε από το "Epoch" το 2004 και το 2007 από το "Ductus".

Το 1993, με την παρουσίαση του μοντέλου "Blue Ocean", η Pelikan ξεκίνησε την κατασκευή των μοντέλων limited edition με ασυνήθιστο σχεδιασμό για συλλέκτες και λάτρεις των οργάνων γραφής. Αυτά τα ιδιαίτερα όργανα γραφής έχουν βραβευθεί αρκετές φορές. Στις αρχές του 21ου αιώνα, δημιουργήθηκαν όργανα γραφής σειρών limited edition αφιερωμένα σε ειδικά θέματα, π.χ "Τα επτά θαύματα του κόσμου" και "Επιτεύγματα του πολιτισμού".

Σε λίγο πιο χαμηλά επίπεδα τιμής αλλά στοχεύοντας στο ίδιο κοινό η σειρά special editions με πόλεις ξεκίνησε με τα "Berlin" και "Stockholm" το 2002. Όπως και τα limited editions, έτσι και τα special editions κυκλοφορούσαν για μικρό χρονικό διάστημα αλλά είχαν μοναδικό αριθμό. Η πιο πρόσφατη special edition που δημιούργησε η Pelikan γιορτάζει το θέμα "Ομορφιές της φύσης".

 

Το 1996, με το "Level", η Pelikan προσπάθησε να παρουσιάσει ένα στυλογράφο ο οποίος θα χαρακτηριζόταν από μια δυνατότητα χωρητικότητας μελάνης τρείς φορές μεγαλύτερη από αυτή που διέθεταν οι στυλογράφοι μέχρι τότε. Όμως, ο στυλογράφος έπρεπε να γεμίζει με τη χρήση ενός ειδικού δοχείου μελάνης με ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο τρόπο: δεν γέμιζε από τη μύτη αλλά από την πίσω πλευρά μέσω ενός κουμπιού πλήρωσης, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που γεμίζουν οι αναπτήρες με αέριο. Οι καταναλωτές δεν ήταν έτοιμοι να υιοθετήσουν μια τέτοια καινοτομία, έτσι η Pelikan σταμάτησε την παραγωγή.

Το 2007, η γκάμα των κλασσικών οργάνων γραφής έφτασε την κορυφή με το μοντέλο "Majesty". Ο αυλακωτός κορμός είναι φτιαγμένος από ασήμι sterling και θυμίζει τη ριγέ δεξαμενή γνωστή από τα μοντέλα 300 έως 1000. Η μακράς διαρκείας παράδωση αναπαριστάται στα ειδικά θέματα στο καπάκι: Οι διακοσμητικοί δακτύλιοι ερμηνευουν τη ζωφόρο στο κτίριο του 1906, η οποία ακόμη στολίζει του πύργους του ιστορικού διτηρηταίου κτιρίου της εταιρείας Pelikan.

Στον εορτασμό της 170ης γεννέθλιας επαιτίου της Pelikan το 2008, κυκλοφόρησε το μοντέλο "Majesty" περιλαμβάνοντας τρία διαμάντια σε φωλιά (στο καπάκι) σε limited edition των 170 οργάνων γραφής. Η έκδοση εξανλήθηκε αμέσως.

Το 2010, η Pelikan κυκλοφόρησε τη συλλογή "Edelstein Ink Collection". Χάρη σε ένα ειδικό συστατικό, αυτά τα μελάνια, τα οποί απαράγονται ακόμη στα εργοστάσια κοντά στο Ανόβερο παρέχουν μια ευχάριστη άνεση απαλής γραφής και με την υψηλής ποιότητας γυάλινη φιάλη, δίνουν μια κομψή διακόσμηση σε κάθε γρφείο.