Ανταλλακτικά και φροντίδα

Ανταλλακτικά και φροντίδα

Καθαρισμός του οργάνου γραφής Pelikan

Η Pelikan εγγυάται στους πελάτες της απόλαυση που θα κρατήσει για μια ζωή, όταν γράφουν με όργανα γραφής Pelikan. Για να διασφαλιστεί αυτό, είναι σημαντικό να διατηρείται καθαρό το όργανο γραφής. Παρόλα αυτά η διαδικασία που απαιτείται για τον καθαρισμό του οργάνου γραφής δεν είναι καθόλου σύνθετη. Ο καθαρισμός των στυλογράφων με μηχανισμό εμβόλου για παράδειγμα γίνεται απλά με καθαρό νερό.

Μελάνη  4001 Royal Blue

Καθαρισμός στυλογράφων καθημερινής χρήσης

Αν χρησιμοποιείτε το στυλογράφο σας σε καθημερινή βάση, είναι αρκετός ο καθαρισμός του μια φορά το χρόνο με χλιαρό τρεχούμενο νερό (αποφύγετε τη χρήση πρόσθετων). Για να γίνει αυτό, αδειάστε το στυλογράφο, τραβήξτε λίγο νερό από τη μύτη του στυλογράφου, στρέφοντας τη λαβή του εμβόλου δεξιά και έπειτα στρέψτε τη λαβή προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Καθαρισμός οργάνων γραφής που δεν χρησιμοποιούνται συχνά

Αν χρησιμοποιείτε το στυλογράφο σας σπάνια, προσπαθήστε να αδειάζετε γράφοντας με το στυλογράφο σας κάθε έξη μήνες περίπου. Διαφορετικά, αδειάστε το στυλογράφο και ξεβγάλετε με χλιαρό νερό.

Αν δεν χρησιμοποιείτε συχνά το στυλογράφο σας προτείνουμε να μην γεμίζετε το όργανο γραφής με μελάνη παρά μόνο μέχρι τη μέση. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει το όργανο γραφής για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει το στυλογράφο πριν τη νέα χρήση.

Χρωματιστό μελάνι (εκτός από μπλε)

Το χρωματιστό μελάνι περιέχει μεγαλύτερο βαθμό βαφικής ύλης από ότι το μπλε μελάνι. Έτσι σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μελάνη χρώματος, ο στυλογράφος σας θα πρέπει να καθαρίζεται πιο συχνά.

Ειδική μελάνη / India ink (π.χ. Pelikan Σινική μελάνη)

Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της η ειδική μελάνη, αποκαλείται "India ink για στυλογράφους", μεταξύ άλλων περιέχει ένα υψηλότερο ποσοστό αιθάλης, η οποία κατακάθεται στα λεπτά τριχοειδή αγγεία του ρυθμιστή ροής μελάνης. Αφήνοντας το στυλογράφο ανοιχτό, χωρίς να επανατοποθετείτε το καπάκι όταν έχετε τελειώσει τη χρήση, επισπεύδει τη διαδικασία. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το υγρό στο μεταφορέα εξατμίζεται πολύ πιο γρήγορα και τα στέρεα, π.χ. η αιθάλη, αφήνει ιζήματα στο στυλογράφο. Κατά συνέπεια, η μελάνη γίνεται πιο πηκτή και συγκεντρώνεται στα τριχοειδή αυλάκια του ρυθμιστή ροής μελάνης και τα λεπτά τριχοειδή αγγεία του μηχανισμού πλήρωσης εμβόλου. Με λίγα λόγια: θα σταματήσει η ροή μελάνης στο στυλογράφο σας. Για αυτό το λόγο, αν χρειάζεστε το στυλογράφο σας σπάνια, προτείνουμε να τον γεμίζετε μερικώς και να τον ξεβγάζετε με χλιαρό νερό κάθε 3 με 5 μήνες (προκειμένου να απομακρύνετε τα πρόσθετα).

Γενικές πληροφορίες

Σας προτείνουμε τα εξής:

  • Μην αγοράζετε μελάνη σε μεγάλες ποσότητες και να το χρησιμοποιείτε σε ένα διάστημα 12 με 18 μηνών.
  • Πάντα να κλείνετε το στυλογράφο σας χρησιμοποιώντας το καπάκι του.
  • Φροντίστε, ώστε το όργανο γραφής σας να μην εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες (παγετού ή μεγάλης ζέστης).
  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε πρόσθετα όπως υγρό σαπούνι ή απορρυπαντικά για τον καθαρισμό του στυλογράφου σας!

Πώς να γεμίσετε το μηχανισμό πλήρωσης εμβόλου σωστά

Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας όταν γεμίζετε τη δεξαμενή του μηχανισμού πλήρωσης εμβόλου του στυλογράφου. Οι ακόλουθες οδηγίες θα σας δείξουν πώς να γεμίζετε το έμβολο σε τέσσερα εύκολα βήματα χωρίς να στάξει σταγόνα.

Πριν ξεκινήσετε, στρέψτε το λαβή του μηχανισμού πλήρωσης στο άκρο του στυλογράφου προς τα αριστερά.Βουτήξτε όλη τη μύτη στο δοχείο μελάνης, έως το σημείο που ξεκινά η βάση λαβής. Τραβήξτε μελάνη στρέφοντας τη λαβή δεξιόστροφα, με αργό και σταθερό ρυθμό.
Όταν ο κορμός γεμίσει, αφήστε πέντε σταγόνες να στάξουν στο δοχείο.Τώρα, κρατήστε τη μύτη ανάποδα και στρέψτε τη λαβή ξανά για να απελευθερώσετε τον αέρα που έχει παραμείνει.