
Μελάνη εγγράφου
Υπάρχει στην Pelikan ανεξίτηλο μελάνι που δεν ξεθωριάζει με το πέρασμα του χρόνου?
Στη συλλογή μας διαθέτουμε 3 διαφορετικά είδη μελάνης και όλα είναι ανεξίτηλα σε διαφορετικό βαθμό. Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σωματίδια που βρίσκονται μέσα στο μελάνι και είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία του εφέ μεγάλης διάρκειας, μπορούν να φράξουν τον τροφοδότη μελάνης ( που βρίσκεται κάτω από τη μύτη ) ή το δοχείο μελάνης, αν το μελάνι ξεραθεί.
Scribtol
Το πλέον ανθεκτικό μελάνι στη συλλογή μας είναι το "Scribtol", με κωδικό 221 135.
Για τους παραπάνω λόγους (χρώμα, σωματίδια, αιθάλη ) αυτό το μελάνι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα σε στυλογράφους. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο με μύτες σχεδιασμού ( δηλ. αυτές που δεν έχουν τροφοδότη μελάνης, αλλά τις βουτάμε στο μελάνι ). Αυτό το μελάνι είναι αδιαφανές και μεγάλης αντίστασης στο φως, δηλ. ανεξίτηλο. Για να γράψετε, στάζετε τη μελάνη στη μύτη σχεδιασμού.
Fount India®
Ένας συμβιβασμός είναι το "Fount India", με κωδικό 221 143. Αυτό το μελάνι είναι αδιαφανές και καλής αντίστασης στο φως, δηλαδή είναι επίσης ανεξίτηλο και διαθέτει περίπου την ίδια ποιότητα με το Scribtol καθώς περιέχει επίσης αιθάλη ( αλλά σε μικρότερη ποσότητα από το μελάνι Scribtol ). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στυλογράφους εμβόλου , αν βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται να στεγνώσει μέσα στο στυλογράφο ΠΟΤΕ. Πρέπει να καθαρίζετε τακτικά το στυλογράφο σας με κρύο νερό αν χρησιμοποιήσετε αυτό το μελάνι.
4001 blue-black
Το λιγότερο πολύπλοκο μελάνι στη χρήση του, το οποίο όμως έχει αρκετά καλή αντίσταση στο φως, είναι το μελάνι "4001 blue-black", με κωδικό 310 607. Αυτό το μελάνι περιέχει θειικό σίδηρο ο οποίος το κάνει πιο ανθεκτικό από ότι για παράδειγμα το 4001 royal blue ή το 4001 brilliant black, αλλά χάρη στην προσθήκη ειδικών συστατικών, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χωρίς να δημιουργήσετε πρόβλημα στο έμβολο ή το στυλογράφο. Στη διάρκεια του χρόνου το μελάνι θα αλλάξει τον τόνο του χρώματος από μπλε σε γκρι αλλά θα παραμείνει ορατό. Δεν είναι τόσο ανθεκτικό στο φως όσο η Σινική Μελάνη. Χάρη στη μικρή συγκέντρωση θειικού σιδήρου, το μελάνι αυτό δεν προκαλεί βλάβη στο χαρτί ( όπως συνέβαινε παλαιότερα με μελάνια φτιαγμένα με θειικό σίδηρο ).
Είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς τη διάρκεια αυτών των μελανιών καθώς αυτό έγκειται σε ποικίλα κριτήρια , όπως για παράδειγμα στη ροή της μελάνης κατά τη διάρκεια της γραφής ( παχιά ή λεπτή γραμμή ), το είδος του χαρτιού που χρησιμοποιήθηκε ( απορροφητικότητα ) και στη χρονική διάρκεια που αυτό εκτέθηκε στο φως. Για αυτό το λόγο δεν μπορεί να υπάρξει μια γενική απάντηση σε αυτή την ερώτηση.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο, για παράδειγμα στη σελίδα:
http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_gall_ink