Pelikano®
De geschiedenis
De geschiedenis van de Pelikano® vulpen

De eerste Pelikano vulpen werd ontwikkeld na grootschalig onderzoek bij leerkrachten rond het onderwerp "Leren Schrijven".

De geschiedenis van de Pelikano® vulpen

Van 1960 tot nu

De Pelikano kan terugkijken op een rijke geschiedenis. De eerste Pelikano vulpen werd ontwikkeld na grootschalig onderzoek bij leerkrachten rond het onderwerp "Leren Schrijven".

In 1960 ligt de eerste Pelikano vulpen in de rekken. Speciaal ontwikkeld voor leerlingen kende deze vulpen een zeer groot succes. In 1964 schreven reeds miljoenen leerlingen met de Pelikano vulpen die een vaste waarde werd in de schoolbanken.

Met de jaren kende de Pelikan vulpen evoluties, aanpassingen, verbeteringen. De grootste aanpassing is voor vandaag. Voor z'n 50ste verjaardag krijgt de Pelikano een volledig nieuw design en een kleiner broertje: de Pelikano roller.

1960: Een legende werd geboren

Dankzij een zeer uitgebreid onderzoek rond het model 120, waaraan duizende leerkrachten deelnamen, kwam er veel interessante informatie naar boven over het schrijfproces en het schrijfinstrument. De resultaten van dit onderzoek uit 1959 zorgde 1 jaart later voor de lancering van de Pelikano vulpen.

Het eerste model beschikte over een verchroomde draaidop, de clip in de vorm van een pelikaanbek en het afgeronde blauwe kapje op het einde van de dop typeerden de Pelikano.

De vorm van de eerste Pelikano vulpen kwam overeen met het model P15/P25 met een volledig afgeschermde penpunt.

In die tijd was het inktpatronensysteem echt revolutionair! Kinderen moesten niet meer met open inktpotten werken en de penpunt moest niet steeds schoongemaakt worden.

 

1965: Bewezen kwaliteit - nieuwe vorm

In dat jaar werd de vorm en de technische specificaties van de Pelikano vulpen verder ontwikkeld. Het uiteinde van de pen en de dop werden afgevlakt en de dop en de penpunt werden verstevigd. Een kijkvenstertje in het penlichaam maakte het mogelijk om het inktniveau na te kijken.

De nieuwe verchroomde duwdop kreeg een licht gewijzigde clip maar was nog steeds herkenbaar als een pelikaanbek.

De penpunt werd nu slechts deels afgedekt maar gaf nog steeds de nodige flexibiliteit om de uitgeoefende druk van een beginnende schrijver op te vangen.

Nieuwe pedagogische eisen vroegen om een anti-slip greepzone om te voorkomen dat de leerling de pen te dicht bij de penpunt vasthield.

 

1969: Een schrijfcomfort zo licht als een veer

De volgende Pelikano vulpen beschikte ook over een verchroomde duwdop. Zoals de algemene trends in die tijd kreeg ook de Pelikano een sober design. De clip werd smaller en was niet meer in de vorm van een pelikanenbek. Op het uiteinde van de dop stond het Pelikan-logo en de clip droeg de naam Pelikano. Het penlichaam werd gemaakt uit een nieuw en nog sterker synthetisch materiaal.

De penpunt was nog steeds half afgedekt maar werd wel wat aangepast. De nieuwe penpunt is flexibeler als ooit te voren maar tevens stabieler dankzij de gebogen zijkanten. Deze penpunt zorgde voor een zodanige schrijfcomfort dat ze vanaf 1979 ook gebruikt werd voor vulpennen voor volwassenen.

Het jaar daarna werd er speciaal voor de meisje en op grote vraag van de ouders, een rode Pelikano op de markt gebracht.

 

1973: Greepzone voor propere vingers

 

De Pelikano-clip werd herbekeken en kreeg een strakkere balkvormige lijn met de naam „Pelikano“ erop gegraveerd. De dop was nog steeds verchroomd, maar voor het export-model 465 werden ook gekleurde kunststoffen doppen gebruikt. Op het uiteinde van het penlichaam werd het nu ook mogelijk om een naamstickertje te kleven.

 

De penpunt is nu nog minder afgedekt en versmalt nog meer naar de punt toe. Voor het eerst werden nu ook aparte modellen voor rechts- en linkshandigen gemaak, de modellen 450 en 451.

De greepzone krijgt een klein kuiltje om het topje van de wijsvinger in te plaatsen. Zodoende leert het kind om de pen op de correctie manier vast te houden.

 

 

 

1979: Perfect voor een kinderhand

De dop kreeg een cylindrische vorm. Bovendien werd het penlichaam korter zodat de pen meer in evenwicht lag in een kinderhand. De clip werd nog rechthoekiger.

De modelnamen werden aangepast naar 460 voor rechts- en 461 voor linkshandigen, deze namen zijn in gebruikt gebleven tot 2009.

De sleutel om de juiste pengreep de stimuleren was het aanpassen van het voorstuk van de pen. De greepzone werd lichtjes aangepast en het einde van het voorstuk werd een beetje strakker.

De vorm van de penpunt werd steeds beter gemaakt tot in 2003.

 

1984: Een verbeterde greepzone

De Pelikano vulpen behield zijn oorspronkelijke vorm, enkel het voorstuk werd aangepast om de leerling een nog betere schrijfhouding te geven.

De „Pelikano Super“ bestaat dan nog 1 jaar in 1983, zijn populariteit was slechts gering en werd later weer uit productie gehaald.

De greepzone werd nog aangepast om schuiven van de middelvinger te voorkomen. Een jaar later zorgde een anti-slip profiel voor de vervollediging van het design.

 

1989: Een beter zicht op het inktniveau

In 1989 werden er technische aanpassingen gedaan. Het penlichaam werd voorzien van een groter en langwerpig kijkvenstertje om zo nog beter het inktniveau te kunnen nazien.

Altijd mee met z‘n tijd werd de Pelikano ook in andere variaties aangeboden: wit met een zwarte clip en zwarte penpunt, muntgroen en roze.

1989: de blauwe en rode vulpennen krijgen een vergulde penpunt. De muntgroene en roze modellen krijgen een zwarte penpunt en clip.

In de volgende jaren werd een verandering in het gebruik van de Pelikano duidelijk. De Pelikano werd meer gezien als een vulpen voor 8 tot 10-jarigen.

 

1993: Introductie van de veiligheidsdop

 

Sinds 1993 was de Pelikano Junior de ideale pen om te leren schrijven. De bestaande modellen kregen een kleine cosmetische aanpassing. De zwarte pen kreeg een gouden penpunt en een clip in roestvrij staal. De gekleurde modellen groen en roze waren nog steeds voorzien van een zwarte penpunt en clip.

 

In 1994 eiste de Engelse regering dat vulpennen voor scholieren een veiligheidsdop hebben. Pelikan paste de dop van de Pelikano aan.

 

2000: Pelikano volgt de mode

De nieuwe Pelikano kreeg een transparant penlichaam met een glanzende oppervlakte. Zodoende was er geen kijkvenstertje meer nodig.

De clip kreeg een iets meer gebogen vorm.

Ondanks de traditionele kleuren blauwe en rood, werd de Pelikano nu ook geproduceerd in groen en een tweede roodtint.

Het zachte schrijfcomfort van de penpunt werd nog verbeterd dankzij een nieuwe slijpmethode.

 

2003: Volledig nieuw design

Na een uitgebreid marktonderzoek kreeg de Pelikano een volledig nieuw design.

Deze Pelikano werd afgerond aan de uiteinden. Het transparante materiaal van het vorige model werd behouden en werd nu ook gebruikt voor de lichtgebogen clip.

De penpunt werd dezelfde als op de vulpen Future. Bovendien kreeg de Pelikano een nieuwe greepzone welke werd aangepast voor rechts- of linkshandigen.

De Pelikano was eigenlijk een soort instapmodel voor jeugdige vulpenschrijvertjes. Om te leren schrijven was er de Pelikano Junior. Vanaf een jaar of 9 kan het kind met een vulpen schrijven om zo bij „de groten“ te horen.

 

2010: Pelikano - nu nog cooler!

Voor zijn 50ste verjaardag kreeg de Pelikano een nieuw, trendy design. De pen ondergaat een volledige metamorfose.

Nu kunnen leerlingen die liever met een roller schrijven ook voor een Pelikano kiezen.

De nieuwste Pelikano heeft een stevige edelstalen penpunt en een speciale zacht greepzone voor onvermoeibaar schrijfplezier. De nieuwe Pelikano is verkrijgbaar in 3 trendy kleuren (blauw, rood en groen). De kleuren van de vulpen zijn feller dan de kleuren van roller, zodoende kan je snel je vulpen of roller herkennen.

Natuurlijk is zowel de vulpen als de roller verkrijgbaar voor rechts- en linkshandigen.