De uitzonderlijke Pelikan kwaliteit

De uitzonderlijke Pelikan kwaliteit

De penpunt

Jaren ervaring, speciaal opgeleid personeel en uiterste zorgzaamheid tijdens het ingewikkeld productieproces, zorgen ervoor dat elke punt een meesterwerk is. Ongeveer tien verschillende bewerkingen zijn nodig om een penpunt te vervaardigen uit een blad goud. De penpunten worden vervaardigd uit 14 of 18 karaats goud, afhankelijk van het model. Soms worden ze gerhodineerd om een zilveren uitstraling te bekomen. De decoraties op de penpunt zijn eigen aan elk model. Bij de Limited Editions, worden ze aangepast aan het thema.

De penpunt is het hart van de Pelikan vulpen. Hij wordt gesneden uit een 14 of 18 karaats gouden blad en daarna gevormd en gebosseleerd.

Het puntje van de penpunt is vervaardigd uit iridium, een verfijnd metaal uit de Platina groep. Het wordt aangebracht op de voorzijde van de gouden penpunt en vervolgens gevormd, geslepen en gepolijst.

De kwaliteit wordt constant gecontroleerd. De penpunt worden aan allerlei mechanische, manuele en optische tests onderworpen tijdens het productieproces.

De penpunten worden gedurende 24 uur geroteerd in een watertank waar ze gepolijst worden door duizenden porseleinen partikels. Hierdoor zijn ruwe naden uitgesloten. Daarna wordt de penpunt een laatste maal gepolijst door kleine, koperen balletjes.

Na meer dan 30 ingewikkelde handelingen is de gouden penpunt eindelijk klaar voor gebruik. Zo komt een uniek kwaliteitsproduct tot stand dat de kenmerken van zijn merknaam draagt.

Als laatste stap in het proces wordt elke penpunt met de hand getest. Alle Pelikan vulpennen hebben een speciale dop die voor een luchtdichte afsluiting zorgt zodat de inkt onmiddellijk vloeit, zelfs als de pen langere tijd niet gebruikt werd. Het perfect vloeien van de inkt is grotendeels afhankelijk van de inkttoevoer. Deze zit onder de penpunt en werkt met capillaire krachten waarbij de juiste afstand tussen elke lamel van essentieel belang is. Pelikan biedt tot tien verschillende maten van penpunten. Deze kunnen eenvoudig gewisseld worden, indien nodig.

 

De schacht

In 1950 werd het model 400 gelanceerd. . Met zijn groengestreepte schacht is het uitgegroeid tot een symbool voor het merk Pelikan. In de jaren tachtig kreeg deze reeks de naam Souverän, hoewel ze in de volksmond ook wel de Stresemann wordt genoemd, naar de staatssecretaris van de “Weimarer Republik” gekend om zijn gestreepte pakken...

De groen/zwarte Stresemann strepen zijn het resultaat van verschillende stappen in het productieproces. Eerst wordt een smal plaatje ruw materiaal uit een plaat gesneden en tot een tube gevormd.

Binnen in deze tube wordt een laagje kunsthars gespoten zodat de inkt er niet doorheen kan lekken.

Een diamanten draaischijf geeft de Stresemann schacht zijn gekend profiel en zorgt ervoor dat het penlichaam glad wordt, maar makkelijk vast te houden blijft.

De ringen worden van een koperen tube gesneden en daarna verguld met materiaal van hoge kwaliteit. Een speciale machine, voor het vervaardigen van profiellijsten, maakt de ringen vast aan de dop.

 

De assemblage

Door de uitvinding van het piston vulmechanisme kan een vulpen op een propere en eenvoudige manier gevuld worden.

De kunststof in de inkttoevoer wordt verhit en op de gouden penpunt gedrukt zodat beiden perfect op elkaar aansluiten.

De afgewerkte penpunt wordt met de hand getest en bijgesteld. Dit vereist veel ervaring en vakmanschap.

Het samenstellen van de dop is de laatste stap in het productie. De bekende bekvormige Pelikan clip wordt over het uiteinde van de dop geschoven en tenslotte wordt het Pelikan embleem vastgehecht.

Door de combinatie van traditie en kwaliteit is een meesterwerk voltooid. Een kwaliteitsproduct dat levenslang schrijfplezier garandeert: klassiek, aantrekkelijk, degelijk.