1982-vandaag - De heropleveing van de vulpen

1982-vandaag - De heropleveing van de vulpen

De heropleveing van de vulpen.

In de jaren ’80 kende het schrijven met vulpen een heropleving. Niet noodzakelijk in het dagelijks gebruik, maar bij het schrijven van persoonlijke brieven, voor handtekening van documenten en als statussymbool. Deze verandering weerspiegelde zich in specifieke modellen. De vulpennen kregen meer specifieke karakteristieken en speciale productreeksen werden vervaardigd. Hierdoor veranderde de vulpen van een voorwerp voor dagelijks gebruik in een collectors item.

In 1979 werd met de “Signum” voor het eerst opnieuw een vulpen voor volwassenen geïntroduceerd. Maar het was pas in 1982 met de lancering van de Souverän M 400, een nieuwe versie van het model 400, dat Pelikan opnieuw het niveau van zijn vorige successen behaalde. Langs de buitenkant waren de pennen identiek, enkel de inkttoevoer en het vulmechanisme tonen lichte verschillen.

Op gezette tijdstippen produceert Pelikan een vulpenreeks met een moderne look en een navulsysteem met inktpatronen naast de meer klassieke Souverän met zijn piston vulsysteem.

Zo werd de “Signum” opgevolgd door het “New Classics” model in 1992. 1997 bracht de "Celebry". 2004 de "Epoch". 2007 de "Ductus".

In 1993 ging Pelikan met zijn “Blue Ocean” model van start met de vervaardiging van limited edition modellen met een uniek design, speciaal voor verzamelaars en liefhebbers van hoogwaardige schrijfinstrumenten. Deze unieke modellen vielen vele malen in de prijzen. Aan het begin van de 21ste eeuw werden limited edition modellen ontworpen rond bepaalde thema’s zoals "de Zeven Wereldwonderen" en de "Mijlpalen in de Beschaving".

Wat lager in prijs, maar voor dezelfde doelgroep kwamen in 2002 de Special Editions, te beginnen met de stedenreeks “Berlin” en “Stockholm”. Net zoals de Limited Editions worden ze enkel gedurende een bepaalde periode geproduceerd, maar ze krijgen geen eigen nummer. De meest recente reeks die Pelikan uitbracht brengt een ode aan “de Wonderen der Natuur”.

 

In 1996 probeerde Pelikan met de “Level” een vulpen te introduceren die drie maal zoveel inkt kon opslaan in vergelijking met de bestaande vulpennen. De vulpen diende echter gevuld te worden met een speciale inktpot en op een ongebruikelijke manier. De pen werd niet via de penpunt, maar via een toegang aan de achterzijde, gevuld te vergelijken met de manier waarop een gasaansteker wordt gevuld. De consument was hier niet klaar voor en Pelikan zette de productie stop.

In 2007 kwam het model "Majesty" aan de top van het gamma klassieke vulpennen. Het gegroefd penlichaam uit Sterling zilver doet herinneren aan het gestreepte inktreservoir van de modellen 300 tot 1000. De geschiedenis en traditie wordt voorgesteld door de decoratieve ring op de dop die de wandfries uitbeeld op de torens van het historisch stamhuis van de firma Pelikan.

Ter ere van de 170ste verjaardag van Pelikan in 2008 werden 170 stuks van het model “Majesty” uitgebracht met drie diamanten in een nest op de dop. Deze editie was onmiddellijk uitverkocht.

In 2010 lanceerde Pelikan de "Edelstein inktcollectie". Dankzij de specifieke samenstelling zorgen deze inkten, geproduceerd in fabrieken nabij Hannover, voor nog meer schrijfcomfort en in hun hoogwaardige, glazen inktflacon sieren zij ieder bureau.