Onderhoud en hervullen

Onderhoud en hervullen

Reiniging van je Pelikan schrijfinstrument

Pelikan garandeert zijn klanten levenslang schrijfplezier met hun Pelikan vulpen. Om dit te verzekeren is het belangrijk dat je vulpen regelmatig gereinigd wordt. Dit is geen ingewikkelde procedure. Pennen met een zuigermechanisme worden met koud water gereinigd.

Koningsblauwe inkt 4001

Reinigen van pennen die dagelijks gebruikt worden

Spoel je vulpen eenmaal per jaar onder lauw, lopend water (gebruik geen additieven). Dit doe je door het water op te zuigen door de penpunt en weer uit de pen te laten lopen door te draaien aan het zuigermechanisme.

Reinigen van pennen die af en toe gebruikt worden

Schrijf je vulpen ongeveer elke zes maanden leeg of maak de inktreserve leeg zoals hierboven is beschreven. Spoelen met lauw water.

Indien nodig, vul de pen maar voor de helft. Wanneer u de vulpen voor langere tijd niet gebruikt, is het nodig deze te reinigen voor u begint te schrijven.

Gekleurde inkt (behalve blauw)

Gekleurde inkt bevat meer pigmenten dan blauwe inkt. Dus wanneer je gekleurde inkt gebruikt, dien je jouw vulpen vaker te reinigen.

Speciale inkt/ Oost-Indische inkt (bv. Pelikan Fount India)

Gezien zijn specifieke eigenschappen wordt deze inkt ook” India inkt voor vulpennen” genoemd. Deze donkerzwarte inkt bevat door zijn speciale eigenschappen meer roet, dat zich afzet in de fijne haarvaten van de inktregelaar. Dit proces wordt versneld wanneer de pen vaak open ligt. In dit geval verdampt de waterige vloeistof veel sneller en de vaste stoffen, zoals roet, zetten zich vast in de inktregelaar. De inkt wordt vervolgens dikker en verstopt de haarvaten van de inktregelaar en van het zuigermechanisme. Zo raakt de hele vulpen verstopt. Wanneer u uw vulpen slechts af en toe gebruikt is het beter ze slechts half te vullen en elke 3 à 5 maanden uit te spoelen onder lauw water (zonder gebruik van additieven).

Algemene informatie

Wij raden u het volgende aan:

  • Koop geen inkt in te grote hoeveelheden en gebruik de inkt binnen de 12 tot 18 maanden na aankoop.
  • Sluit de vulpen steeds af met zijn dop.
  • Stel uw schrijfinstrument niet bloot aan extreme temperaturen (vorst en grote hitte).
  • Gebruik nooit additieven, zoals zeep of detergenten, om de pen te reinigen!

Het correct vullen van het zuigermechanisme

Wanneer u het zuigermechanisme vult, dient u met enkele zaken rekening te houden. De instructies hieronder tonen u hoe u het zuigermechanisme kan vullen zonder te druppen.

Breng voor het vullen het vulmechanisme naar voren door de gripzone naar links te draaien.Dompel de volledige penpunt in de inkt, helemaal tot aan het begin van de gripzone. Vul het penlichaam traag en gelijkmatig.
Eens gevuld, laat vijf druppels opnieuw in het glas druppelen.Houd de penpunt naar boven en draai het vulmechanisme terug naar het einde.