1929-1950 – Mecanismul de umplere cu piston

1929-1950 – Mecanismul de umplere cu piston

Mecanismele de umplere cu piston și alimentarea cu cerneală reprezintă cheia succesului stilourilor Pelikan.

Stilourile cu umplere automată, folosind mecanisme de presiune și pârghie și așa-numitele stilouri de siguranță care utilizează o pipetă de alimentare a condus piața, după primul război mondial I. Cu toate acestea, ele puteau fi umplute doar cu o cantitate mică de cerneală și, după cum indică și numele, folosirea stilourilor de siguranța a fost destul de complicată, dacă ai vrut să țineți mâinile curate în același timp.

Inginerul de naționalitate maghiară, Theodor Kovacs a creat un nou sistem revoluționar. Mecanismul de umplere cu piston cu o axă diferențială. Camere de compensare au fost adăugate la sistemul de alimentare cu cerneală pentru a preveni pătarea. În 1927 el a vândut patentul companiei lui Gunther Wagner din Hanovra, care a repatentat produsul sub propriul său nume.

În același an a fost lansat stiloul Pelikan transparent. Numele provine de la rezervorul său transparent pentru cerneală, care asigura monitorizarea nivelului de cerneală. În afară de modelul verde liniat, stiloul era simplu și nu avea nici număr de ordine.

Avantajele oferite de acest model, care s-au aflat de către cumpărători și vânzători din și în țară datorită publicității, i-au adus un succes companiei lui Gunther Wagner și i-au asigurat un loc pe piața instrumentelor de scris. Cu toate acestea nivelul de preț indica faptul că acest stilou este destinat clasei de mijloc.

 

În 1930 apare al doilea model, Pelikan Gold. Avea un tub din aur de 14 carate și inele decorative pe capac. Capacele verzi și negre ale stilourilor Pelikan au primit și ele inele.

În 1931 gama de produse a fost extinsă din nou. Astfel a fost nevoie de găsirea unor nume pentru modele.

Modelul 100 verde (verde-marmură), negru, gri, roșu, albastru, galben.

Modelul 111 a prelucrat pentru Pelikan Gold modelul 110 (al doilea de la stânga) pentru stiloul cu capac și corp făcut din aur alb. Modelul 112 (al treilea de la stânga) pentru stiloul cu capac și tub din aur 14 carete.

În 1932 apare noul model T111, Toledo. Acest stilou avea un corp gravat cu păsări pelican, și a fost fabricată cu tehnica Toledo Se consideră a fi cea mai frumoasă piesă a stilourilor tradiționale Pelikan. Este modelul favorit al colecționarilor, iar prețul său se ridică la mai multe mii de euro. Un model modernizat este parte a colecției de zi cu zi.

 

Stiloul Rappen a fost lansat la scurt timp după aceasta. Rappen a fost a doua marcă a lui Gunther Wagner, și a servit ca și protecție pentru marca Pelikan. Prețul a fost 6,75 RM, și avea un mecanism de pompă. Avea rezervor transparent pentru vizualizarea nivelului de cerneală, penița era din aur de 14 carate. Cuvântul Rappen în germană înseamnă cal negru, dar în engleză poate fi pronunțat și Rap-Pen, ceea ce este un avantaj.

În 1934 Pelikan introduce creionul mecanic. A primit denumirea de Auch-Pelikan, fiind produs de firma Pelikan.

Modelul 200 se potrivește cu modelul 100, corpul fiind disponibil în următoarele culori: negru și verde, negru, negru și gri, maro și carapace de țestoasă, lizard negru. Foarte rar, dar modelul a fost vândut și în culoarea marou - roșu.

Modelul 210 a fost creat pentru a încape în buzunarul sacoului.

Modelele 101 erau lansate pe piața internațională, și erau disponibile în roșu, verde, albastru, șopârlă, carapace de țestoasă. Ultimul model a fost disponibil cu capac maro roșiatic, gripul și mijlocul stiloului fiind de aceeași culoare.

în 1936 au introdus IBIS. A fost un stilou ieftin cu mecanism cu piston, care a înlocuit Rappen-ul. Numai în câteva dintre țări s-a vândut cu numele de Rappen, în Africa de Sud de exemplu, dar cu un mecanism de pompă.

IBIS în contrast cu predecesorul său negru Rappen, stilourile IBIS au fost oferită cu un corp și capac gri închis, negru roșiatic și negru verzui. Aceste modele nu au fost documentate în arhive, dar știm că au fost fabricate.

 

În 1937, modelul 100N a fost introdus pe piața internațională. N a stat pentru nou, fiindcă a fost urmașul modelului 100. Stiloul este mai mare decât predecesorul său, astfel poate fi umplut cu mai multă cerneală.

În același ani Wilhelm Wagenfeld a fost considerat unul dintre cei mai faimoși designeri industriali, el a fost contractat să creeze noua sticlă de cerneală (Liegeflashe, 1/4 l, 1/2 l și 1l). În 1938 la sărbătorirea celor 100 de ani de aniversare, sticluțele au fost introduse pe piață.

Tot din această ocazie s-a vândut modelul 100N pe teritoriul Germaniei. Design-ul modelului 100 a fost împrumutat: aur, Toledo, aur cu alb, culorile de șopârlă și de carapace de țestoasă. Modelele roșu, verde și albastru nu au fost folosite.

TModelul în culoare șopârlă azi este fabricat în formă de șopârlă. Ambele versiuni sunt echipate cu inele decorative și cu clip aurit sau argintiu.

Design-ul standard este disponibil cu corp verde, gri sau negru. Capacul are ori două inele decorative și un clip fin, ori un inel mai lat și un clip asortat.

În 1939, stiloul 100NF cu o extensie atașată șu stiloul 100NA cu o extensie detașabilă au fost lansat, azi însă nu se mai găsesc.

Istoria continuă: "1950-1982 - Stiloul Pelikan liniat".