1950-1982 – Stilou Pelikan cu dungă

1950-1982 – Stilou Pelikan cu dungă

Stiloul cu dungă Pelikan

Bazat pe utilizarea crescută a stiloului după al doilea război mondial, folosirea cernelii pe bază de fier a scăzut fiindcă în formă lichidă este încă albastru dar când se oxidează devine negru. A crescut însă interesul față de cerneala colorată. Culoarea albastru royal a rămas dominantă. Cerneala este strălucitoare. Tensiunea permite un flux ușor dar nu foarte puternic de cerneală, și se usucă repede pe hârtie dar nu se usucă pe peniță. Chiar dacă nu se utilizează o perioadă mai îndelungată de timp, nu se vor forma reziduuri.

În 1950, după numeroase dezvoltări a fost lansat stiloul Pelikan 400. Rezervorul de cerneală verde transparent a devenit un simbol al stilourilor Pelikan.

Acest lucru este valabil și pentru clipul în formă de cioc, care a fost inventat deja în timpul războiului. Sunt variante fabricate și cu rezervoare transparente (carapace de țestoasă maro, negru cu dungi). Modelul 500 are un capac din aur laminat și un manșon de potrivire pe secțiunea de prindere. Porțiunile amintite mai sus sunt disponibile și în variantă placată cu aur de 14 carate (modelul 600).

În 1952 a fost lansat modelul 140. Ca și Rappen care a scăzut prețul modelului 100 în 1932, modelul 140 care a costat 16,50 DM a fost mai ieftin decât modelul 400, care costa 25 DM. Stiloul este disponibil în negru, albastru, roșu, verde și gri. În 1954 apare modelul cu corp verde transparent, și prețul cade la 15 de DM. În 1955 Pelikan a fost între ultimii producători de instrumente de scris, care a început să fabrice pixuri ca să țină pasul cu timpul. Pelikan a dat noului produs numele de Roller. Acest produs însă nu a fost inclus în gama produselor Pelikan până în 1970.

IÎn 1956, modelele 400 și 500 s-au schimbat în 400NN și 500NN. Ca și predecesorul său 400NN costa 25 de DM, și a fost modelul cel mai popular pe piață.

 

Pelikano și sistemul cu cartuș

În 1958 s-au introdus modelele de serie P1 cu care a început o nouă eră în construcția stilourilor Pelikan. Stiloul avea o peniță total acoperită și o alimentară cu cerneală termică. Sistemul mecanic cu piston a rămas.

O nou inovație în 1960: a fost lansat Pelikano, primul stilou școlar care a fost fabricat în baza cercetărilor făcute de pedagogi, profesori și învățători. Avantajele - alimentare cu cerneală termică, sistem de umplere cu cartuș, greutate mică, capac de aluminiu rezistent, combinarea culorilor albastru și argintiu - precum și reclamele din televiziune au făcut din acest stilou cel mai popular instrument de scris de pe piață.

În acești ani consumul de cerneală în sticlă, cădea datorită folosirii pixurilor. Sticlele de cerneală se vindeau într-o cantitate foarte mică, mai ales sticlele 78. Sistemul cu cartușe, care a devenit mai popular pe piață - și pentru care Pelikan chiar și în ziua de azi fabrică cartușe lângă Hanovra - a relansat din nou afacerile cu cerneală. Cerneala pentru stilou a primit denumirea de 4001.

Inspirat de succesul stiloului Pelikano, Pelokan a lansat modelele P 15 și P 25 pentru adulți. Chiar dacă aveau același formă ca și Pelikano, diferența era evidentă, fiindcă aceste modele aveau peniță de aur. .

În următorii ani, s-au făcut modificări la peniță și la formă, datorită noilor indicații primite de la profesori și educatori. Modelele pentru adulți de asemenea au suferit unele modificări, și s-a lansat și varianta cu mecanism de piston. Cu aceste modele, Pelikan nu a reușit să-și păstreze poziția pe piață așa cum putea cândva cu modelul 400, al cărui fabricație a fost sistată în 1956.

Istoria continuă: "1982 - azi - renașterea stiloului".