Document Doveditor Cerneală

Document Doveditor Cerneală

Pelikan oferă cerneală cu rezistență îndelungată care nu se decolorează în timp

Avem trei feluri de cerneluri diferite în colecția noastră și toate au grade diferite de rezistență pe documente. Mai întâi de toate, trebuie să stiți că particulele responsabile de crearea efectului de durată din interiorul cernelii pot înfunda unitatea de alimentare cu cerneală (care se află sub peniță) sau rezervorul de cerneală, dacă cerneala se usucă.

Scribtol

Cerneala cea mai rezistentă din colecția noastră este "Scribtol", articol nr. 221 135.

Din motivele menționate mai sus (particule colorate, impurități) această cerneală nu trebuie folosită în stilouri. În schimb, ea trebuie folosită doar cu penițe de desen (adică cele care nu au sistem de alimentare și care se înmoaie în cerneală). Această cerneală este opacă și foarte rezistentă la lumină, deci o cerneală cu rezistență de durată pe documente. Pentru a scrie, înmuiați penița de desen în cerneală.

Fount India®

"Fount India", art. nr. 221 143 este un compromis. Această cerneală este opacă și rezistentă la lumină, deci tot o cerneală cu rezistență îndelungată pe documente, având aproape aceeași calitate ca și Scribtol pentru că și ea conține impurități (dar în cantități mai mici decât cerneala Scribtol). Această cerneală poate fi folosită cu stilouri cu piston atâta timp cât aveți grijă ca cerneala să nu se usuce niciodată. Trebuie să curăţaţi în mod regulat stiloul cu apă rece dacă folosiți această cerneală.

4001 albastru-negru

TCerneala cea mai puțin complicată cu o rezistență relativ bună la lumină este cerneala "4001 albastru-negru", articol nr. 310 607. Această cerneală conține săruri de fier care o fac mai rezistentă decât de exemplu nuanțele de albastru regal 4001 sau de negru lucios 4001, dar datorită adăugării unor ingrediente speciale puteți folosi această cerneală fără probleme la stilourile cu piston sau cu rezervor. Cu timpul cerneala își va schimba nuanța din albastru în gri dar va rămâne vizibilă. Nu este chiar atât de rezistentă la lumină ca și Fount India. Datorită concentrației scăzute de săruri de fier această cerneală nu va ataca hârtia (așa cum se întâmpla cu vechile cerneluri fabricate din săruri de fier).

Este greu de spus cât vor dăinui aceste cerneluri pentru că acest lucru depinde de o mare varietate de criterii, de exemplu cât de multă cerneală s-a scurs în timpul scrierii (a fost o linie subțire sau una lată), ce tip de hârtie ați folosit (câtă cerneală a absorbit) și câte ore a fost expusă la lumină . De aceea nu se poate da un răspuns general valabil la această întrebare.

Puteți găsi mai multe informații pe pagina de internet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_gall_ink