Pelikano®
Historien
Historien om Pelikano®

Pelikano ser tillbaka på en händelserik historia. Den första Pelikano-pennan gjordes först efter flera omröstningar med lärare, för att få älgrundad kunskap om temat att lära sig skriva.

Historien om Pelikano®

Från 1960 fram till nu

Pelikano ser tillbaka på en händelserik historia. Den första Pelikano-pennan gjordes först efter flera omröstningar med lärare, för att få älgrundad kunskap om temat att lära sig skriva.

Den första Pelikano-pennan introducerades på marknaden 1960 och var särskilt framtagen för att möta kraven på elevernas nskemål. Redan 1964 hade många miljoner studenter redan börjat använda Pelikano reservoarpenna och den hade gjort sitt intrång i skolan.

Genom åren har Pelikano förbättrats och moderniserats mer och mer. Den största förändringen skedde nu - för att fira 50-års-årsdagen av Pelikano reservoarpenna. Den levereras i en helt ny design och följs den här gången av nya Pelikano Rollerball.

1960: En legend var född

Med hjälp av omfattande produkttester av modellen 120, där tusentals lärare deltog i olika undersökningar, kom massor av värdefull information fram som ledde till utveckling av ett nytt skrivinstrument våren 1959.

Den första modellen gjordes med en förkromad huv, näbbformat clip och en avrundad blå topp. Slutet av bläckbehållaren var också avrundad.

Formen på den första Pelikano pennan motsvarade modellen P15/P25 med helt täckt spets.

På den tiden var bläckpåfyllningssystemet revolutionerande! Barn behövde inte längre arbeta med öppna bläck horn och inte heller torka av spetsen.

 

1965: Bevisad kvalitet - ny form

Det året utvecklades formen och tekniken i Pelikano pennan ytterligare. Bortsett från den platta huven och platta änden av bläckbehållaren, hade huven och spetsen förbättras. Ett fönster på bläckbehållaren gjorde det möjligt att kontrollera bläcknivån på reservoarpennan.

Den nya click-on huven av förkromad mässing fick ett något ändrat clip, som fortfarande kunde kännas igen som en pelikan-näbb.

Den nu endast delvis täckta, svängda spetsen var väl synlig, men ändå stark nog att klara det kraftiga trycket en nybörjare oftast använder.

Det pedagogiska krav på en grepp-säker zon ledde till spåren i den övre delen av pennan. De skulle förhindra att eleven höll i pennan för nära spetsen.

 

1969: En fjäderlätt skrivstil

Nästa Pelikano reservoarpenna hade även den en click-on huv av förkromad mässing.
Som populärt på den tiden, var designen med klara linjer. Den övre delen av huven var täckt med Pelikan logotyp och clipet hade en “Pelikano” logo. Bläckbehållaren var gjord av en ny typ av ännu starkare syntetmaterial.

Den fortfarande halvt täckta spetsen fick en en reviderad version. På så sätt var det som elastisk som spets tidigare, men den hade en bättre stabilitet på grund av böjda kanter på sidorna. Med en speciell ytbehandling blev det en riktig “väl-skrivningspenna” att den också användes av vuxna till 1979.

Följande år kom en röd modell även på marknaden för första gången, för att möta kraven från föräldrar, som önskade en röd modell för flickor.

 

1973: Profilerat grepp, håller fingrarna rena

 

Clipet på Pelikano reviderades. En ny, renare design användes. Det var nu format som en balk och hade “Pelikano” logo ingraverad. 
Click-on huven gjordes av förkromad mässing, dock för exportmodellen 465 användes även färgad plast. Bläckbehållaren var designad så att det gick att klista på en namnetikett.

Spetsen var inte så dold som den brukade vara, men det minskade till slutet. För första gången, introducerades modeller för höger- och vänsterhänta med skilda namn, modellerna 460 och 461.

Den profilerade greppzonen hade en slags ihålighet för pekfingret. Den skulle garantera en korrekt skrivposition, eftersom barn fortfarande hade en tendens att hålla i pennan för långt ner.

 

 

 

1979: Perfekt för studentens hand

 

Från 1993 fanns även Pelikano Junior för barn som hade lär sig att skriva. De befintliga modellerna fick bara en kosmetisk uppgradering: Den svarta pennan fick en guld-pläterad spets och ett clip av rostfritt stål. Pennorna i trendfärger grönt och rosa var då tillgängliga med en svart spets med ett svart clip.

 

 

Nyckeln till en perfekt skrivhållning var ändring av den främre delen av pennan. Grepprofilen reviderades något och avslutet på den främre delen gjordes rakare.

Formen på spetsen kunde inte förbättras ytterligare förrän 2003.

 

 

1984: Ytterligare förbättrad greppzon

Pelikano reservoarpenna behöll sin grundläggande form. De förändringar som gjordes gällde främre delen, som utvecklades och förbättrades för att passa ett barns skrivställning.

1983 existerade “Super Pelikano” under ett år, men den visade sig inte vara så populär och togs ur sortimentet under kommande år.

Grepp-zonen var optimerad för att förhindra att långfingret halkade. Följande år, kompletterades designen med en halkskyddad profil.

 

1989: Bättre överblick av bläcknivån

1989 gjordes några tekniska förändringar. Bläckbehållaren utrustades med ett avlångt fönster som gav en klar uppfattning om den använda bläckpatronen och extra patron.

I linje med tiden erbjöds Pelikano också i trendfärger: Vit med ett svart clip och en svart spets samt i mint och rosa.

1989 fick de blå och röda pennor en guldpläterad spets, Modellerna mint och rosa fick en svart spets och ett svart clip.

Under de följande åren, kunde en förändring i konsumenternas krav speglas i en av de första reservoarpenna för studenter. Pelikano reservoarpenna sågs mer som en reservoarpenna för åtta till tio-åringar.

 

1993: Introduktion av en “säkerhets-huv”

 

Från 1993 fanns även Pelikano Junior för barn som hade lär sig att skriva. De befintliga modellerna fick bara en kosmetisk uppgradering: Den svarta pennan fick en guld-pläterad spets och ett clip av rostfritt stål. Pennorna i trendfärger grönt och rosa var då tillgängliga med en svart spets med ett svart clip.

 

1994 kom en förordning från den engelska regeringen som sa att resevoar pennor för studenter skall ha en säkerhetshuv. Pelikan antog denna “utmaning” och konstruerade en Pelikano med huv anpassad därefter.

 

2000: Pelikano följer trenden

 

Den nya Pelikano hade nu ett genomskinligt bläckbehållare med en glansig yta. På grund av detta har “visningsfönster” tagits bort eftersom man kan se bläcknivån i alla fall. Clipet fick en något böjd form.

 

Förutom de traditionella färgerna rött och blått, tillverkas Pelikano pennan nu även i färgerna grönt samt en ny röd nyans.

Den följsamma skriv-känslan av spetsen ökades med hjälp av en ny metod för att vässa den.

 

2003: Helt ny design

Detta år ändrades utformningen av Pelikano pennan helt. De nya designvalet baserades på resultatet av en marknadsundersökning av acceptansen av olika modeller.

Pelikano fick återigen en rundad bläckbehållare och huv. Det genomskinliga syntetiska material från tidigare modeller behölls och användes även för det något böjda clipet och huven.

Spetsen var en kopia av reservoarpennan Future. Dessutom fick den en ny grepprofil. Den var återigen anpassad för att uppfylla behoven hos både höger- och vänsterhänta.

Pelikano var vad man skulle kalla “instegsmodellen” till marknaden för pennor för ungdomar. För att lära sig skriva, fanns Pelikano Junior. Efter det, vid en ålder av nio, skulle barnet också kunna skriva med en reservoarpenna, så han/hon äntligen kunde räkna sig till de äldre barnen.

 

2010: Pelikano - coolare än någonsin!

För att fira sin 50-årsdag fick Pelikano en ny, trendig design. Den transperanta övre delen gav klar information om hur mycket bläck som fanns kvar och metallhuven fick ett nytt utseende.

Studenter som förredrar att skriva med en Rollerball behöver nu inte längre avstå från Pelikano.

Den senaste Pelikano har en stark spets i rostfritt stål och en speciell grepp-zon för avslappnat skrivande. Den nya Pelikano är nu tillgänglig i tre trendiga färger (röd, blå, grön), dock är färgnyanserna på Rollerball pennan något mörkare så att det skall vara lätt att skilja från reservoarpennan.

Naturligtvis finns både reservoar- och Rolleball pennan för höger-och vänsterhänta.