Den speciella Pelikan kvaliteten

Den speciella Pelikan kvaliteten

Spetsen

Årtionde av erfarenhet, specialtränade anställda och med största omsorg i varje steg av produktionen garanteras att alla spetsar är ett mästerverk. Det krävs tio olika steg för att skapa en fungerande spets ur ett ark av guld. Beroende på modellen, är spetsarna tillverkade av antingen 14 eller 18 karat guld. Dessutom är de ibland rhodinized för att skapa en silver glans. Dekorationen på spetsen är unik för var modell. I fråga om Limited Editions, är de anpassade till efter temat.

Spetsen är hjärtat av Pelikans reservoarpenna. Den är klippt ur 14 eller 18 karat guldark och därefter stansade, formade och därefter stämplade till sin klassiska gåspenna-formade utseende.

Toppen på spetsen är gjord utav iridium, en förfinad metall i platinagruppen. Den är svetsad till den främre delen av guldspetsen och därefter formslipad, slitsad och polerad.

Kvaliteten kontrolleras ständigt. Spetsarna utsätts för flera mekaniska, manuella och visuella test i varje steg av produktionen.

Spetsarna roteras i en vattentank under 24 timmar där de poleras av tusental små porslinspartiklar. Denna process tar bort grova fogar som eventuellt kan finns kvar. Spetsarna genomgår en sista polering av väldigt små koppar kulor.

Efter mer än 30 ”hög precision” åt är spetsarna äntligen klara att användas. En traditionell tysk kvalitetsprodukt som bär de unika funktionerna från sitt varumärke.

Som ett sista steg testas ALLA spetsarna för hand. Alla reservoarpennor från Pelikan har en särskild insats i huven som försäkrar en lufttät passform och tillflöde av bläck även om pennan inte har används på ett tag. Det perfekta bläckflödet beror på ”ink feeder”(ung. ”bläck matare”) som utgör årtionde av erfarenhet. Den sitter på undersidan av spetsen och har en kapillär kraft, därför är mellanrummen mellan lamellerna väldigt viktiga. Pelikan erbjuder tio olika spetsstorlekar som lätt kan bytas ut när det behövs.

 

Hylsan

År 1950 lanserades 400 modellen. Med sin grönrandiga hylsa har den blivit en symbol världen runt för varumärket Pelikan. Under åttiotalet döptes serien till Souverän, trots det populära namnet har pennan fått smeknamnet Stresemann för att utrikesministern  för Weimarer republiken var känd för sina randiga kostymer …

Dessa grön-svarta Stresemann ränderna är ett resultat av flera tillverkningssteg. Först ”manglas” ett ark av råmaterial ut för att sedan svetsas ihop till ett rör.

Konstgjord harts spejas på insidan a röret, täpper till det för att motverka att bläcket läcker.

En högprecision svarv med diamantslip ger sedan Stresemann hylsan sin klassiska profil och lämnar en mjuk men greppbar känsla.

Huv ringarna är skurna ur ett mässingsrör och sedan guldpläterade med ett högkvalitets material. En special maskin fäster ringarna till huven.

 

Monteringen

Uppfinningen av kolvfyllningsystemet gjorde det möjligt att fylla på reservoarpennan lätt och enkelt.

Plasten i ”bläckventilen” värms upp och pressas på den graverade  guldspetsen. De passar nu perfekt.

Den färdiga spetsen är testad för hand och justerad för att ge en livslång komfort. Detta kräver mycket erfarenhet och färdighet.

Montering av huven är det sista steget i produktionen. Den kända Pelikan klämman träs på huven och till sist monteras Pelikanemblemet fast.

Ett mästerverk av traditionell tysk högkvalitets tillverkning är avslutad. Ett verk av precisionsarbete som ger livslång tillfredställelse i klassisk, attraktiv och bra skrivning.