1982-idag – renässansen av reservoarpennan

1982-idag – renässansen av reservoarpennan

Reservoarpennans renässans.

På 1980-talet genomgick reservoarpennan en renässans. Inte nödvändigtvis för den vardagliga användningen, dock används den igen till personliga brev, till signaturer och som en statussymbol. Denna typ av förändring återspeglades i vissa modeller. Reservoarpennorna blev mer genomarbetade och särskilda produktserier skapades. Som följd förändras en daglig produkt konverterar till ett samlar objekt.

År 1979 med ”Signum”, en speciellt framtagen reservoarpenna för vuxna lanserad n igen. 1982 när ”Souverän M 400” lanserades, vilket var en förnyelse av reservoarpennan 400, lyckades Pelikan att leva upp till sina tidigare framgångar. Från utsidan var reservoarpennorna identiska. Endast ”ink feed’n” och mekanismen tydde på små skillnader.

Med den samtida smaken i hänsyn, har Pelikan lanserat pennserier med modern design och ett patronfyllningssystem, bortsett från den klassiska Souverän som alltid varit med kolvfyllningsmekanism.

Så, ”Signum” följdes av modellen ”New Classics” år 1992. År 1997 togs ”Celebry” fram, följt av ”Epoch” 2004 och 2007 av "Ductus".

1993, med introduktionen av modellen ”Blue Ocean”, startade Pelikan skapa ”limited edition” med en utmärkande design för samlare och entusiaster av fina skrivredskap. Dessa särskilda skrivredskap har fått många fina utmärkelser. I början av 2000-talet, tillverkades en rad av ”limited edition” som byggde på olika företeelser, t.ex. "Världens sju underverk" and the "Civilisationens landvinningar"..

I något lägre prisklass men riktad till samma målgrupp, började stadsserierna som ”special edition” med; ”Berlin” och ”Stockholm” år 2002. Precis som begränsade utgåvor, var ”special editon” endast tillverkade under en kort tid, dock utan serienummer. Pelikans senaste ”Special edition” hyllar temat "Naturens skönhet".

 

1996, med ”Level”, försökte Pelikan introducera en reservoarpenna som skulle ha av en bläckkapacitet tre gånger så stor som någon reservoarpennor hittills haft. Dock var reservoarpennan tvungen att fyllas med en speciell bläckflaska och på ett mycket ovanligt sätt: Den skulle inte fyllas genom spetsen, utan från den bakre ändan via en fyllningsknapp, snarare att jämföras med hur gaständare fylls. Konsumenterna var inte redo att anpassa sig, så Pelikan upphörde med denna tillverkning.

2007 kom urvalet av klassiska reservoarpennor sin topp med modellen "Majesty". Den räfflade pennkroppen gjord av sterling silver påminner om den randiga färgbehållaren från modellerna 300 till 1000. Den långa traditionen skildras av ett speciellt kännetecken på huven: Den dekorativa ringen på huven är ”friezen” från 1906, som fortfarande pryder tornen av den historiskt bevarade originalbyggnaden för Pelikan.

För att fira Pelikans 170 årsjubileum år 2008, var ”Majesty” modellen dekorerad med tre diamanter på huven, denna lanserades i en begränsad utgåva om 170 pennor. En utgåva som såldes slut direkt.

2010 lanserade Pelikan "Edelstein Bläck Samling". Tack vare en speciell ingrediens, ger dessa färgerna, som fortfarande tillverkas i närheten av Hannover, en behaglig mjuk skrivkomfort och med sin högkvalitativa glas flaskor, de blir dessutom en fin dekoration på skrivbordet.