Välja rätt spets

Välja rätt spets

Hjärtat i en bra reservoarpenna är i stiftet.

Stiftet ger handstilen en personlig karaktär och gör den till en individuell och unik handstil för var och en av oss. Ju mer värdefullt material i stiftet, ju mer fulländat hantverk, ju mjukare kommer det att kännas att skriva.

Stiftet stansas från utvalda guldband, formas och präglas. Precisionsarbete med passion för detaljer. Stiftet kröns med en rundad topp. Den är gjord av iridium, en metall inom platinum-gruppen. Försiktigt fastsvetsad slipas den sedan mjuk och testas noggrant.

En skinande finish. Små partiklar av porslin mjukgör stiftet innan det blankpoleras med små, små kopparkulor. Koncentration och ett öga för unika detaljer krävs, för att genom ett flertal steg färdigställa stiftet. Varje enskilt stift testas för hand på företaget Pelikan.

 

straight, rounded nib
Stift i högkvalitativt guld eller rostfritt stål
Tillverkad i Tyskland
 

De högkvalitativa stiften från Pelikan möjliggör en ledig handstil för både vanliga och erfarna skribenter. Ju större stift, ju mer utrymme är det för materialet att röra sig, därför kommer ett stift i storlek M800 eller M1000 automatiskt att ge en bra flexibilitet. Hur som helst, så är vi också mycket stolta över våra mindre guldstift och de högkvalitativa stiften i rostfritt stål som erbjuder bra komfort kombinerad med ett mycket attraktivt pris.

Om din handstil är liten eller tät, eller om du skriver med asiatiska tecken, är stiftstorlekarna EF (extra fine) eller F (fine) att rekommendera. Om du skriver med stora bokstäver eller om du söker en fin signaturpenna, så är stiftstorlekarna M (medium) eller B (broad) ett tips. Det kursiva stiftet (finns bara i stiftstorlek 800) är något vinklat och ger din handstil extra fina drag, tack vare att de vertikala linjerna är bredare än de horisontella linjerna.

Eftersom materialet är tillräckligt mjukt att ta upp hur du skriver med tiden, så behöver inte vänsterhänta någon speciell penna utan kan välja någon från de ovan nämnda storlekarna. Det kan vara svårare att skriva med det kursiva stiftet, därför rekommenderar vi ett individuellt test om så är fallet.

Som grundregel, kräver bra stift inte mycket tryck. Detta gör skrivandet mycket annorlunda från att skriva med kulspetspenna och är särskilt behagligt om du skriver en längre tid. Om du inte är säker på vilken stiftstorlek som är bäst för dig, ta det säkra före det osäkra och besök en av våra återförsäljare som listas på den här hemsidan och pröva.

EF
M
F
B
 

Tillverka ett önskestift

Du kan också beställa ett specialtillverkat stift efter dina egna önskemål när du besöker vår fabrik i Tyskland: Tillverka ett önskestift.

 
 

Byte av spets (inom de fyra första veckorna efter inköp).

Om du vill byta ut en spets till en annan storlek, erbjuder Pelikan att göra det åt dig inom de fyra första veckorna efter inköpet (försäkra dig om att du har ditt köpbevis). För spetsbyten inom standardstorlekarna F, M och B är utbytet gratis. Om du vill sätta in en EF-spets, som kräver högsta precision och är extremt tidskrävande i produktionen, måste vi begära en hanteringsavgift. Denna avgift varierar beroende på typ av spets (stålspets, 14K guldspets eller 18K guldspets).

För ytterligare information, kontakta din specialiserade återförsäljare eller kontakta din lokala Pelikan försäljningsorganisation.