Dokumentäkta bläck

Dokumentäkta bläck

Erbjuder Pelikan dokumentäkta bläck som inte bleknar över tid?

Vi har tre olika sorters bläck i vår kollektion, och alla dem är dokumentäkta i varierande grad. Först av allt, måste du vara medveten om att partiklarna i bläcket som ser till att skapa långvarig effekt kan täppa till bläckmataren (som sitter nedanför spetsen) eller bläcktanken, om bläcket torkar ut.

Scribtol

Det mest tåliga bläcket i vår kollektion är "Scribtol", vårt varunummer 221 135.

På grund av ovan nämnda anledning (färgpartiklar, egentligen sot) bör detta bläck inte användas i reservoarpennor. I stället ska den användas med spetsar för skisspennor (alltså de som inte har matningssystem och som bara doppas i bläcket). Det här bläcket är opak och väldigt ljuståligt, alltså ett dokumentäkta bläck. För att skriva, så droppar du bläcket på skrivspetsen.

Fount India®

En kompromiss är "Fount India", vårt varunummer 221 143. Det här bläcket är opak och ljuståligt, det är också ett dokumentäkta bläck, med nästan samma kvalitet som Scribtol eftersom det också innehåller sot (men i lägre kvantitet än Scribtolbläck). Detta bläck kan användas med pistong reservoarpennor, så länge du ser till att bläcket ALDRIG torkar ut. Du måste regelbundet rengöra reservoarpennan med kallt vatten om du använder det här bläcket.

4001 blue-black

Det minst komplicerade bläcket som ändå är relativt ljuståligt, är bläck "4001 blue-black", vårt varunummer 310 607. Det här bläcket innehåller järngalla, vilket gör det mycket mer tåligt än till exempel bläcknyanserna 4001 kungsblå eller 4001 klarsvart, men tack vare tillsatser av specialingredienser kan du fortfarande använda det här bläcket utan betänkligheter i pistong eller patron reservoarpennor. Med tiden kommer bläcket att ändra sig i ton från blått till grått, men det kommer fortfarande vara synligt. Det är inte lika ljuståligt som Fount India. På grund av den lilla koncentrationen av järngalla, kommer det här bläcket inte att skada ditt papper (vilket ibland kunde hända med historiska bläck som tillverkades med järngalla).

Det är svårt att säga hur länge de här bläcken kommer att bestå, eftersom det hänger ihop med olika beroenden - till exempel på hur mycket bläck som flyter när man skriver (var det en tunn linje eller en bred linje) vilket sorts papper man använder (hur mycket bläck som sögs upp), och hur många timmar det exponerades för ljus. Det är därför som vi inte kan ge ett generellt svar på den här frågan.

Du kan hitta mer information på internet, till exempel på den här sidan:
http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_gall_ink